De moskee is in eerste instantie de gebedsruimte van moslims, die net als de kerk voor Christenen midden in de gemeenschap der gelovigen staat. Meer en meer vervult de moskee naast zijn godsdienstige taak ook een sociale taak.
Elke moskee wordt gezien als een schakel in de keten die begint met de eerste moskee, de Kuba, die door de Profeet Mohammed (v.z.m.h.) werd gesticht na zijn vlucht uit Mekka naar Medina, de zogenaamde hizjra, in het jaar 622. De hizjra geldt als het begin van de islamitische jaartelling.
De kernfiguren in de moskee zijn de voorganger (imam of hodja genaamd) en het bestuur. Het bestuur van de moskee wordt democratisch gekozen middels een algemene ledenvergadering.
Behalve de gebedsruimte heeft de moskee nog andere ruimten zoals een ontmoetingscentrum, leslokalen en een bibliotheek. Hier komen mensen van verschillende leeftijd en achtergrond bij elkaar, ook buiten de gebedsdiensten om. Dus de moskee heeft naast de religieuze functie ook een sociale functie voor de gemeenschap.
De moskeeën worden door de gelovigen zelf gefinancierd. Daarnaast beschikt onze moskee over een mini market die inkomen genereert om de kosten te dekken.
De moskee is een gebouw waarvan de richting waarin men bidt de ´kibla´is. De kibla is de richting naar de ´Kaa´ba´.